Warsztaty sushi

Już od wielu lat, sztuka przyrządzania sushi jest dla nas wspaniałą codziennością. Pragniemy podzielić się tym niezwykłym rytuałem. Zapraszamy na praktyczny kurs sushi.

  • Kiedy: wkrótce nowy termin!
  • Gdzie: Warszawa, Emilii Plater 8
  • Czas trwania: około trzech godzin

Aby zapisać się na kurs, należy wysłać email na adres oishii@oishii.pl.

Program szkolenia:

WPROWADZENIE.

  • Kilka słów na temat sushi i jego historii
  • Savoir vivre po japońsku czyli kultura jedzenia sushi w kraju kwitnącej wiśni

TEORETYCZNE ORAZ PRAKTYCZNE ZAGADNIENIA O PRODUKTACH DO SUSHI.
Kilka słów o podstawowych produktach.

  • Rodzaje ryżu i który wybrać?
  • Czym są liście nori, co zawierają, które są najlepsze?
  • Wasabi, sos sojowy i imbir czyli najważniejsze dodatki.
  • Jak ugotować ryż do sushi w warunkach domowych?
  • Czy można zrobić marynowany imbir w domu?
  • Degustacja podstawowych produktów , bo nie wszystko w sushi to ryba.

POKAZ OBRÓBKI I FILETOWANIA ŚWIEŻEJ RYBY.

  • Jak poznać czy ryba jest świeża?
  • Jak filetować i czyścić rybę żeby jej nie zniszczyć?
  • Degustacja, czyli co to jest sashimi

PRAKTYCZNA NAUKA ROBIENIA SUSHI POD OKIEM DOŚWIADCZONEGO SUSHI MASTERA.

  • Maki
  • Futomaki
  • Nigiri

DEGUSTACJA własnoręcznie przygotowanego sushi przy czarce zielonej herbaty lub lampce wina śliwkowego.

  • Cena: 179 zł za osobę 
  • UWAGA: LICZBA MIEJSC OGRANICZONA

Aby zapisać się na kurs, należy wysłać email na adres oishii@oishii.pl.

Warunkiem uczestnictwa w warsztatach jest przedpłata.